1% от всички тежки промишлени предприятия в Европа причиняват половината от замърсяването

189 милиарда евро е цената, която всички в Европа плащаме за мръсния въздух всяка година.
Данните са на Европейската агенция по околна среда, а стряскащата сметка включва разходите, които правим за лекарства, загубените работни дни, щетите върху сградите и загубата на селскостопанска продукция.


Така всеки европеец плаща годишно по над 250 евро заради замърсяването на въздуха.
Половината от общите вреди са нанесени от едва 1% от индустриалните гиганти. Сред тях е ТЕЦ "Марица Изток 2" - замърсител номер едно за цяла Европа.

 


„Това са пари, които плащаме за вредата от промишленото замърсяване на въздуха. Пари за лекарства, за болници. Както и пари за възстановяването на средата около нас”, обяснява Мартин Адамс, експерт в Европейската агенция по околна среда.


„Централите на въглища вече излизат от своя експлоатационен период. Това са много стари мощности, които не са в контекста на съвремието. Освен себестойността на енергията за киловат час има и други фактори - цената на човешкия живот, здравето на хората, здравето нма околната среда”, твърди Георги Стефанов, експерт по климата в Световен фонд за дивата природа.


„Замърсеният въздух е невидим убиец. Много хора умират, а други страдат от тежки заболявания”, казва еврокомисарят по околна среда Янез Поточник.