За Нова от МВР обаче обясниха, че няма нарушение

 

Наш зрител от Бургас сигнализира, че Пътна полиция продължава да снима с мобилни камери, като пренебрегва решението на съда, който обяви за незаконни фишовете и снимките от такива устройства.  

 

Стефан Стефанов е заснет от мобилна камера на 26 ноември преди обед. Стефан звъни на дежурния пътен полицай. Обясняват му, че с мобилната камера се спазва заповед на министъра на вътрешните работи от 25 ноември, качена в сайта на МВР. 

 

Стефан пише жалба до МВР. Още чака отговор. За Нова от МВР обаче обясниха, че няма нарушение, защото камерата е в маркиран автомобил, а  служителят спазва заповедта на министъра. В нея пише: „с мобилните камери при засичане и документиране на нарушение на скоростта водачът не се спира на пътя, а ще бъде призоваван да получи акта си за нарушение в съответното Районно управление на полицията по местоживеене“.

 

„Снимковият материал от стационарната камера представлява и акт за установяване на административното нарушение  и едновременно с това наказателно постановление, докато при видеозаснемането с мобилна камера в предварително обозначен полицейски автомобил  се касае единствено и само за доказателствен материал, въз основа на който се съставя акт”, обясниха Цветелина Рандева, говорител на  МВР-Бургас. Все пак в МВР-Бургас тече вътрешна проверка за това дали е нарушение на правилата фактът, че пътният полицай е бил сам в колата. 

 

Репортер: Цеца Алексова