Алтернативното трасе струва 300 000 лева на местната власт

1500 души остават откъснати от света за цялата зима. Единственият асфалтов път, който води до квартал "Горни воден" в Асеновград няма да бъде възстановен.


Планинското трасе беше погълнато от свлачище преди месец, а досега държавата отказва да даде и стотинка за възстановяването му.


Ситуацията е обезпокояваща. Единственият път към Горни Воден продължава да пропада. Свлачището е активно. 200 метра от трасето вече ги няма. Тонове асфалтова настилка и земна маса са свлечени в ската, а овощните градини буквално слизат към пътя. Достъпът на хиляди хора от квартала към града е силно затруднен.


Свлачището към асеновградския квартал „Горни Воден” окончателно откъсна участъка от пътя и буквално запрати тонове земна маса и парчета асфалт в дерето под него. На пътя зейнаха кратери, дълбоки два метра.


Напрежението в квартала ескалира. Хората сутрин трудно стигат до работа, а учениците закъсняват. И алтернативният път, който хората сега използват, за да стигнат до града, е труднопроходим. При дъжд микробусите и автобусите буксуват в калта.


За да осигури временен достъп на хората до града, общината започна да асфалтира обходния път през нивите. Алтернативното трасе струва 300 000 лева на местната власт, която очаква помощта на държавата за възстановяване на главния път. За да спре свлачището, ще трябва да бъде направена и подпорна стена на пътя.


Ако до две седмици Комисията по бедствия и аварии отпусне парите за възстановяванета на пътя, той ще бъде готов до февруари.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев