Уменията на родните хакери са в Топ 3 на света

Къде сме най-уязвими в онлайн пространството и как да се защитим? Отговорите дават организаторите на уникално по рода си състезание за хакери.


Хакер е начин на мислене. За тези кибер-маниаци не е проблем да проникнат където и да е. Важното е никой да не разбере, защото най-добрият хакер е този, за който никога не сме чували.


„Повечето такива хора след като бъдат хванати започват да работят за правителствата или за банките или за големите корпорации”, обяснява лекторът Стелиян Ангелов.


От престъпници в зората на компютърните технологии, сега хакерите са се превърнали в най-добрите съветници на програмистите. Като Димитър, чиято работа е да създава уеб-сайтове. Участва в състезанието, защото опитът ще му е много полезен.


„За да можем да разрешим един проблем ние първо трябва да го открием. Чрез хакването дори на собствения си сайт разбираш къде той има пропуски и грешки”, казва Димитър Мирчев, участник в състезанието.


Уменията на родните хакери са в Топ 3 на света. Конкурират ги само колегите им от Индия и Русия. Не всеки IT специалист обаче може да стане добър хакер.


„Уменията са комплексни. От умения по програмиране, познаване на операционните системи, на сървърите, на мрежите. Поне 10-15 технологии са и това е непосилно за един човек. В повечето случаи са групи”, добавя лекторът Стелиян Ангелов.


Според данни на експертите близо 80% от уеб системите са уязвими. Във време, когато 40 на сто от покупките стават чрез интернет как можем да се предпазим.


„Най-вече да гледаме дали съответния сайт е реномиран, дали има SSL сертификат и дали има съответно всичките възможни защити от издателя на съответната кредитна карта”, обяснява Галин Желязков, организатор на състезанието.


Експертите съветват да не използвате в паролите си информация, която е видимо достъпна, като име или рождена дата. И още.


„Внимавайте какво теглите, това също е много важно, защото в много сайтове, когато изтеглите дадена програма, пиратска има файлове, които могат да съдържат вируси”, съветва Венелин Добрев, съорганизатор на събитието.


Специалистите са категорични, че задължително трябва да защитите компютъра си с антивирусна програма.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова