Изложба, игри за деца, безплатни прожекции и дни на отворените врати очакват столичани

Националният военноисторически музей (НВИМ) е подготвил специална коледна програма за жителите и гостите на София. Началото на кампанията "Предколедна магия" е днес от 16.30 ч., когато ще бъде открита изложбата "Да пазим спомените живи". 

 

За празничното настроение ще допринесе и тържественото запалване на светлините на коледната елха в двора на музея.

 

Изложбата представя едни от най-ценните дарения за музея, направени през изминалата година. На среща с дарителите учениците от столични училища ще участват в разговор за патриотизма в нашето съвремие, за смисъла на жеста да дариш вещ от своето лично, семейно наследство и да я направиш част от големия разказ на българската военна история.

 

Коледната програма на НВИМ продължава и в дните от 17 до 19 декември, когато за най-малките посетители входът на Детския музей МИГ – мислители, изобретатели, герои, ще бъде свободен. В него те ще се въплътят в ролята на велики воини, стратези и дипломати от Българската армия, ще преживеят героизма на времето и ще се сблъскат с предизвикателствата на войнишкия бит.

 

В навечерието на коледните и новогодишните празници музеят е подготвил изненада и за посетителите от всички възрасти. Те ще имат възможността да присъстват на безплатни прожекции на филмовата поредица National Geographic "Апокалипсис: Първа световна война". Позовавайки се на повече от 300 часа архивни кадри, тя проследява пътешествията на анонимни и добре познати цивилни и войници от цял свят, борили се за живота си в този безпрецедентен период на героизъм и варварство от човешката история. Прожекциите ще се излъчват от 17 до 19 декември от 11.00 до 16.00 ч. 

 

Коледната програма ще завърши с Дни на отворени врати на 27 и 28 декември. Посетителите ще могат безплатно да разгледат хронологичната и външната експозиция на музея. На 29 и 30 декември музеят ще работи извънредно с обичайното си работно време.