Управляващите се покаяха за спорната пенсионна реформа

 

Управляващите се покаяха за спорната пенсионна реформа. Появиха се и подозрения защо тя беше прокарана така експресно преди коледните празници. От ГЕРБ заявиха отново, че са готови на отстъпки от решението парите за втора пенсия да отиват и в НОИ. Обяснение за бързането обаче все така няма.

 

4 дни след спешната пенсионна поправка управляващите признаха своята грешка. „Аз вече с известна нотка на самоукор коментирах, че решението действително се взе бързо и не в унисон със стандартите, които изповядваме”, каза Томислав Дончев.

 

Още по темата

Като компенсация властта обещава бъдещите работещи да имат по-дълъг гратисен период за избор къде да отиват 5-те процента от заплатата им - в НОИ или в частен пенсионен. Избор, който според представителите на самите фондове е предрешен.

 

Никога няма да сте по-добре в НОИ, защото в НОИ нямате собствени пари за пенсия”, категоричен е председателят на фонд „Доверие” Даниела Петкова. По тази причина било невъзможно да се изпълни другият ангажимент – веднъж записан служебно в НОИ, работникът да има път назад към пенсионен фонд.

 

Възможни или не, промените се превърнаха в залог за оцеляването на коалицията с Реформаторския блок и  на управлението като цяло. Целта на новия модел и досега остава неясна. Появиха се обаче още подозрения за 8-те милиарда, събирани в продължение на 14 години.

 

Затова от фондовете подозират умишлена компроматна война, която да откаже хората от тях и да ги принуди да изберат НОИ. По този случай работодателите направиха сметка – че при всички случаи пенсията, която ще получавате от УПФ, ще е по-висока по размер, от това което в момента регламентира Кодексът за социално осигуряване, твърдят работодатели.

 

А междувременно се оказа, че дори в правителството не изобилства от фенове на осигуряването в НОИ. Новите разпоредби ще бъдат разписани или в изцяло нов закон, или в наредба към вече приетия. Договорката какво да съдържат те трябва да е факт до края на януари.