Македонският президент загина при авиоинцидент през 2004 г.

Седем действия на пилотите по време на полета и пет систематични грешки на компетентните институции в Македония и в Босна и Херцеговина са причинили самолетната катастрофа, при която край босненския град Мостар на 26 февруари 2004 г. загинаха македонският президент Борис Трайковски, придружаващите го лица и членовете на екипажа. Това се посочва в нов доклад, който председателят на международния разследващ екип Омер Кулич представи в Скопие, предаде агенция МИА. 

 

Членовете на екипажа са направили седем последователни грешки по време на полета. Те са излетели от Скопие, без да знаят какви са метеорологичните условия в Мостар, не са направили правилна подготовка за приземяване, пренебрегнали са информацията от контролната кула, че облачността е много ниска, не са спрели, а са продължили подстъпа, когато са загубили навигация, изключили са автопилота, намалили са височината твърде рано, а пилотът не е спазил предписаната минимална височина, защото не е бил достатъчно добре обучен за това, заяви Кулич. 

 

Сотир Костов – македонският представител в международния екип, изрази задоволство от начина, по който е съставен докладът в авиационната му част, но има забележки относно процедурата за приземяване на летището в Мостар, липсата на информация за системата в критичния ден и дали летището е работело правилно. 

 

Процедурата, която е била използвана, не е отговаряла на изискванията на Международната организация за гражданска авиация, а на стандартите на НАТО, а авиодиспечерите не са имали лиценз да работят на летището в Мостар. 

 

Целият доклад ще бъде публикуван, след като Омер Кулич го представи на пресконференция в Босна и Херцеговина, посочва МИА.