Той изчизна край бреговете на остров Ява със 162-ма души на борда

Малайзиски самолет изчезна от радарите. 16 часа по-късно още не е ясно дали става дума за трагедия или за нова мистерия.


Самолетът изчезна край бреговете на остров Ява. На борда му има 162-ма души, сред които 17 деца. Сигнал за бедствие не е подаден. Машината излетяла от град Сурабая за Сингапур. С падането на нощта, издирването е прекратено.


За последно самолетът Еърбъс 320-200 се е свързал с контролната кула в Джакарта в 6:17 часа сутринта местно време. Пилотът поискал промяна на курса заради лошо време. Разрешили му да промени височината от 9700 на 11 500 метра, за да избегне буреносни облаци.


„Все още претърсваме района, където е бил осъществен последния контакт. Ще разширим радиуса на търсене. Информирани са всички служби, включително бреговата охрана.

 

Още по темата

Преминаващите в района кораби са помолени да се оглеждат за самолета и да ни предадат информацията”, обясни министърът на транспорта на Индонезия Игнатус Джонан.


На борда е имало 155 пътници и 7-членен екипаж. От тях трима корейски граждани и по един от Сингапур, Малайзия и Франция.


„Трябва да проучим щателно какво можем да направим, дори е възможно да изпратим екип за бързо реагиране. Обмисляме помощ, като в същото време уточняваме подробности около пътниците и се опитваме да се свържем със семействата им”, заяви Ли Йонг Гуан, посланик на Южна Корея в Индонезия.


Малко след като стана ясно, че самолетът е изчезнал, притеснени и разплакани роднини на пътниците започнаха да пристигат на летището в Сурабая.


„Моля се за чудо! Дано Бог ги спаси! Трябваше да тръгна с тях, но анулирах билета си преди две седмици, защото имах работа. Имам двама приятели на борда, планирах да прекарам Нова година в Сингапур. Тази сутрин един от тях ми се обади и ми каза - Ще се видим догодина. И после се случи най-лошото...”, разказваха роднини на пътниците.


Нискотарифната авиокомпания „Еър Ейжа”, чиято собственост е Еърбъсът, съобщи, че капитанът и вторият пилот са изключително опитни. Авиокомпания „Еър Ейжа” разполага с 30 такива самолета, а изчезналата машина е едва на шест години.


Повече по темата гледайте във видеото.