Пилотите поискали промяна на курса заради лошо време, но им била отказана, каза Богоявленски

 

Най-вероятно има катастрофа и машината е паднала в океана, но няма как да знаем какви са причините, докато не бъде намерен”, каза в студиото на „Здравей, България” журналистът Александър Богоявленски след мистериозното изчезване на пореден самолет в Югоизточна Азия, в който са пътували 162 души.

 

„Коментарите за получено съобщение от роднина са груба спекулация и дори не трябва да се тиражират от медиите. Самолетът го няма. Ако беше кацнал, 12 часа по-късно щяхме да знаем къде е. Не бих коментирал такива информации, както и предположения къде може да се намира машината”, допълни той.

 

„Няма нищо странно пилотът да поиска промяна на курса заради лоши метеорологични условия. В района е имало сериозни буреносни облаци. Поискали са изкачване на по-голяма височина, но това им е било отказано. Минути след това е загубен контакт със самолета. Единствената спекулация, която звучи достоверно е инцидент вследствие на по-сериозни метеорологични условия, последвано от падане в океана, както твърди шефът на индонезийските спасителни служби”, категоричен бе Богоявленски.

 

Според него този самолет ще бъде намерен доста по-бързо в сравнение с изчезналия преди няколко месеца полет MH-370. „Трябва да добавим, че този път самолетът е индонезийски и инцидентът става в индонезийското въздушно пространство, където властите в страната имат суверенитет и ръководят разследването. Самата компания Air Asia е малайзийска и нейният президент и основател Тони Фернандес заяви след инцидента с другия самолет, че той ще поддържа изцяло и докрай издирването на Боинг 777. Той е човекът, който основно финансира операцията, а тя вече е най-скъпата в историята. По негови думи сърцето му е било разбито, защото не неговата фирма, а националният превозвач е загубил машината”, заяви журналистът.

 

Той добави, че се очакват технологически нововъведения за осигуряване сигурността на самолетите в близко бъдеще, които да предават в реално време информация от уредите на борда.