Данъчните искат да ограничат срещите си с гражданите, а и да ни спестят време на опашките

 

В първия работен ден на новата година стартира и данъчната кампания. За първи път няма да има отстъпки, ако подадем декларациите в офис на данъчните.

 

Традиционно в годините назад данъкоплатците ползваха 5% отстъпка, ако подадат документа и платят в по-ранни срокове. От тази година обаче такава отстъпка вече няма да има. Данъчните искат да ограничат срещите си с гражданите, а и да ни спестят време и нерви в опашки. 

 

Отстъпки ще има само за онези, които подадат декларациите си по електронен път. Данъчните са подготвили ПИК за всеки един от нас и получаването му ще е безплатно.

 

Над 150 000 физически лица вече са се снабдили с този код и могат да спестят 5% от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31 март. Освен деклариране на доходи онлайн, приходната агенция предлага и възможност за плащане на всички видове задължения по интернет, както и още над 30 е-услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.

 

Припомняме, че първата данъчна декларация през 2015 г. бе подадена 40 минути след полунощ от IT специалист, използвал онлайн услугата за деклариране с електронен подпис.

 

"Няма да бъде задължително използването на електронен подпис. Така всеки, който пожелае, може да получи безплатен код от офиса си по постоянен адрес. Напълно законно средство за подаване на данъчна декларация онлайн”, обясни Росен Бъчваров, говорител на НАП.

 

До момента са подадени около 2000 декларации на хартия и около 30 по електронен път.