За първа година отстъпката за подаване на декларации на ръка няма да има

Започна данъчната кампания за доходите ни от 2014-та. В първите часове на първия работен са приети 2000 декларации. И само 30 по електронен път. За да се промени тази тенденция, данъчните спират отстъпките за подадените лично декларации, а запазват отстъпките за декларациите подадени онлайн.

 

5-процентната отстъпка за подаване и плащане по-рано е традиция от години. И НАП явно залага на теорията, че традициите вече не са това което бяха. За първа година отстъпката за подаване на декларации на ръка няма да има.

 

5 на сто по-малко ще платим ако подадем документа по електронен път. Това вече няма да е задължително с електронен подпис, за който се плаща. Можем да си вземем персонален  идентификационен код от НАП напълно безплатно. И това не предизвика активен интерес в данъкоплатеца, който по правило отлага.

 

В първите часове на първия работен ден в офис на НАП в София са приети 2 декларации. По традиция българинът е склонен да отлага подаването на декларации за последния момент.  Учителката Маргарита Вучкова не е част от тази традиция. Тя е третият клиент на офиса.

 

„Винаги съм стриктна в това отношение по принцип. Аз обичам да си плащам навреме и данъците. Неприятно е, но няма начин - трябва да се плаща”, казва тя. Чувала е за персоналния идентификационен код, който може да получи и след това да не стъпи тук, но все пак предпочита да подаде декларацията си на хартия.

 

Данъчните не са изненадани от това, че хората продължават да залагат на принципа - по-добре да го има черно на бяло.

 

„Преди 4-5 години същата беше картината при фирмите, само че към днешна дата над 80 процента на юридическите идват онлайн. Напълно убеден съм че след 5 години всички декларации ще идват по електронен път”, коментира Росен Бъчваров от НАП.

 

Факт е обаче, че въпросният ПИК все още не работи - данъчните настройват системите си и обещанието е на 15 януари да можем да подадем документите си от вкъщи. Имайте предвид обаче, че преди това трябва да сканирате служебните си бележки, за да може да ги изпратите заедно с електронната декларация.