Общият брой на кандидатите е 557, като едва 256 са допуснати до изпита

256 кандидати са допуснати до изпита за нови частни съдебни изпълнители. Това става ясно от заповед на министъра на правосъдието Христо Иванов от 30 декември 2014 г.

 

Общият брой на кандидатите е 557, но 301 от тях не са допуснати заради различни неточности в документите за кандидатстване. Отхвърлените кандидати имат едноседмичен срок, в който да отстранят нередностите, информира БГНЕС.

 

През есента на миналата година Министерството на правосъдието обяви 68 вакантни бройки за нови ЧСИ-та в цялата страна, което на практика означава, че за едно място ще се борят по близо четирима кандидата. Писменият изпит ще се проведе на 14 февруари 2015 г. До последващия устен изпит ще бъдат допуснати само тези, които имат оценка не по-ниска от добър 4,50 на писмения изпит.

 

Най-много са свободните места за ЧСИ-та на територията на Софийски градски съд и на Окръжен съд Пловдив – по шест. По пет вакантни места има за територията на Окръжните съдилища във Варна и в Хасково. За територията на Окръжните съдилища в Бургас, Добрич, Пазарджик, Силистра и Стара Загора има само по едно свободно място. Конкурси за нови ЧСИ-та няма да се проведат за териториите на Габрово, Кюстендил и Перник.