Цели минус 18 градуса по Целзий бяха измерени в Драгоман

 

 

Студ скова цялата страна. Цели минус 18 градуса по Целзий бяха измерени в Драгоман. Минус 16 бяха отчетени в Шумен и Добрич. 

 

Термометрите показваха минус 15 в Разград, Русе и Кнежа. Минус 14 бяха градусите в София, Велико Търново, Кюстендил, Казанлък, Карнобат и Силистра.

 

Заради пропуквания в стената на язовир „Караманите” е обявено бедствено положение във варненското село Метличина. Жителите му са в готовност да бъдат евакуирани, ако стената се скъса.

 

Четири пробойни в стената на язовира вдигнаха на крак Община Вълчи дол. Отворена е преливната тръба, а пропукванията са обезопасени с чували с пясък.

 

Водите на седем други язовира се изливат там, но „Караманите“ е сух през повечето време. Обилните валежи обаче препълниха съоръжението. В момента в язовира има близо два милиона кубика вода.

 

„Има достатъчно време за реакция, хората са предупредени да имат готовност за евакуация”, заяви Пенка Йорданова, кмет на Община Вълчи дол.

 

Язовирът остава под наблюдение и през нощта.

 

Същевременно пътят към Пампорово е проходим при зимни условия въпреки двете свлачища над Асеновград. Две светофарни уредби пропускат колите в проблемните зони.

 

Минусовите температури тази сутрин принудиха пътниците в последните два вагона на бързия влак от София за Пловдив да останат в купето с шапки, шалове и ръкавици.

 

Студената вълна продължава да държи в ледена хватка Добрич. Минусовите температури сковаха и езерото в градския парк, което за радост на малчуганите се превърна в огромна ледена пързалка.