Заложниците в магазина са били убити от терористите още в началото

 

 

Инфарктен ден във Франция. Терористи държаха заложници на две места. При координиран щурм братята атентатори от „Шарли Ебдо” и техният сподвижник бяха елиминирани.

 

Четирима загинали заложници, четирима ранени, от които двама полицаи, 15 - освободени. Това е равносметката след кризата в еврейски супермаркет в източната част на Париж. 

 

Нападателите - мъж и жена, свързани с братята Куаши - са убили четиримата  заложници. След като тежковъоръжени спецчасти щурмуват, останалите похитени хора успяват да избягат. На свобода е и единият от похитителите - 26-годишна жена

 

Трима души са били убити още при влизането на терористите в кашерния магазин. Трима от заложниците са се намирали в мазето и са съобщавали на полицията данни за нападателя.

 

Още по темата

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова за национално единство и обяви, че страната му ще остане непреклонна срещу расизма и антисемитизма. Американският президент Барак Обама изрази подкрепата си за Франция в този труден момент.

 

В най-мащабната полицейска операция в историята на Франция, повече от 80 хиляди полицаи бяха мобилизирани в цялата страна, за да заловят братята-терористи и техните съучастници.

 

Заподозрените за 12-те убийства в „Шарли Ебдо” братя Куаши се барикадираха в печатница край Париж. След часовете ужас, те излизат от сградата и откриват огън по полицията.

 

Изстрели оглушават малкото градче Дамартен ан Гоел. Взривове, а след това тишина. Дим, издигащ се от покрива. Кацащ хеликоптер - сигналът, че това е краят. Братята Шериф и Саид Куаши са мъртви, а заложникът им е жив и в безопасност.

 

Малко преди развръзката, мъж представил се като Шариф Куаши се обадил в местна телевизия и заявил, че е обучен в Йемен от „Ал Кайда”. И че е готов да умре като мъченик. Пред френско радио, служител на печатницата пък сподели, че се разминал с двамата братя и дори се ръкувал с един от тях. Решил, че те са полицаи, защото носели бронежилетки и камуфлажно облекло. Единият му казал да излиза бързо, тъй като не убиват цивилни. Заради драмата, полицията блокира градчето Дамартен ан Гоел.

 

Службите за сигурност съобщиха, че родените във Франция братя от алжирски произход, са били под наблюдение и включени в списъка на хората, за които е забранено да летят със самолет.

 

Ударът по Франция накара светът да настръхне. Британското разузнаване  предупреди, че „Ал Кайда” готви зрелищен удар в Западна Европа. Международните спецслужби се опасяват, че братята Куаши представляват нова вълна от терористи.

 

В същото време няма данни за пряка терористична заплаха за България, увериха от ДАНС. Въпреки това нивото на сигурност по летищата, гарите, пристанищата, автогарите и пощите се засилва.

 

От Министерстсвото на транспорта обявиха, че мерките са превантивни. Те включват допълнителен инструктаж на служителите по охрана за повишено внимание към преминаващите пътници и товари. Пощенските центрове трябва да  засилят проверките на съдържанието на колетите.

 

И тази вечер беше извършено бдение пред френското посолство в София. С минута мълчание точно в 6 вечерта беше почетена паметта на жертвите от Шарли Ебдо. Трети ден българите палят свещи и оставят цветя пред сградата на посолството. Хората споделиха, че са обединени от едно - демокрацията и свободата на словото да бъдат защитени. Мюсюлманите в България също осъдиха действията на атентаторите и се разграничиха от тях.

 

Това, което притеснява най-много американските власти, е че двамата са пътували до Сирия и Йемен, където са получили военно обучение. Според тях има около 15 хиляди такива терористи, които сега се връщат в родните се държави - като Франция, Англия, Германия И Америка и могат да изпълнят такъв терористичен акт като в Париж - без координация с централата на голяма терористична организация и без предупреждение, което ги прави изключително трудни за засичане.

 

 

Репортери: Данаил Глишев, Ясен Дараков, Александрина Аврамова