До 1-2 години двете валути може да се изравнят

 

През последните няколко дни доларът поскъпна доста спрямо еврото и дори се появиха очаквания, че в рамките на 1-2 години основните световни валути могат да се изравнят като стойност. 


Доларът винаги може да тръгне и надолу- в случай че еврото се стабилизира. А то върви по този път при положение, че малко преди изборите в Гърция политиците там вече не са така категорични, че искат да излязат от Еврозоната. 


Трябва да си спомним, че доларът от 3 лева стана 1. Въпросът при взимането на решение в каква валута да държим парите си минава и през това какви лихви ще текат, ако ги вложим в банка. В долари лихвите са най-ниски. Най-засегнати, обаче, са фирмите изнасящи стоки.
Пред обменните бюра няма суматоха. Никой не се е засилил да купува долари, за да печели след време. Оказва се, че хората тук са наясно и с финансите, и с политиката, макар че позициите им са крайни.


Експертите съветват внимателно да прецените колко пари да обмените в долари или в евро. Не залагайте всичко.

 

Сериозните курсови разлики оскъпяват стоките от внос


Фирмата на Ани Стаменова се оказва в най-неприятната позиция. Купуват материалите за производството в долари, а продават вече готовата стока в евро. Произвеждат парашути. И тук оказва се има сериозни модни тенденции и дългосрочни договори не се сключват. Затова и всяка промяна в курса долар - евро влияе на печалбата.


Изводът: от курсовите разлики се печели, но и се губи.