
Снимка: Thinkstock
Близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец
Близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец. 14 обекта за производство и търговия са затворени. Това съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов, цитиран от БНР и БГНЕС.
Липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните - това са най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират. Според Моллов в българските храни може да се намери всичко - от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони.
Девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди. Една от пречките при дейността на Агенцията по храните е фактът, че инспекторите при нарушение санкционират фирмата, а не лицето, което стои зад нея. Когато се затвори фирмата, въпросното лице отваря друга и продължава дейността си.
"Това обаче е проблем на търговския закон, а не на Закона за храните", обясни още Моллов.