Няма как да се спрат хората от Западна Европа, които отиват да се бият за Ислямска държава

 

След атентата в Париж България е поставена под силен международен натиск да промени законите си в съответствие с развитието на терористичните групировки. 

 

Премиерът и външният министър Даниел Митов се срещна днес с британския външен министър Филип Хамънд, който беше на официално посещение в страната. Митов и британският му колега са обсъдиха именно как България да промени антитерористичното си законодателство. Причината за това е фактът, че в момента няма как да се спрат хората от Западна Европа, които отиват да се бият на страната на Ислямска държава.

 

Ако имат редовни документи, те спокойно и необезпокоявано влизат и излизат от България, дори да има данни, че са свързани с терористични групировки. Пресен пример е акцията в Пазарджик. Тогава шефът на ДАНС обясни, че българи са давали покрив на джихадисти. Никой обаче не може да ги спре. 

 


 „Няма кауза, която да оправдава тероризма, няма кауза, която да оправдава човешките жертви и кръвопролития. Запознах моя колеги с предприетите мерки за промяна в българското законодателство по криминализиране на участие на чуждестранни бойци на страната на ИДИЛ, в съответствие с резолюцията на ООН”, обясни след срещата външният министър Даниел Митов.

 

„Дискутирахме, разбира се, и въпроси, свързани с Европа и нашите ценности, и как те изглеждат в светлината на руската агресивност и промените на европейската карта, коригирана от Русия, посредством военни средства. Ние ще продължим да се съпротивляваме на подобни действия от страна на Русия, които са незаконни”, заяви от своя страна Филип Хамънд. 

 

Утре у нас идва американският държавен секретар Джон Кери, а основна тема на разговорите отново ще бъдат мерките за сигурност след атентата в Париж.

 

Президентът Росен Плевнелиев също се срещна с Филип Хамънд. Пред държавния глава британският външен министър постави въпроса за изпълнението на ангажиментите на страната ни по отношение на разходите за отбрана, съгласно решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 година.

 

Президентът Росен Плевнелиев се съгласи, че заложените в бюджета за 2015 година разходи за отбрана не отговарят на поетите съюзнически ангажименти и изрази надежда, че ще бъдат осигурени допълнителни ресурси  за модернизация на Въоръжените сили. 

 

В контекста на усилията за по-конкурентоспособна Европа, България подкрепя преговорите между ЕС и САЩ по Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP), посочи държавният глава. От своя страна британският държавен секретар коментира, че успешните преговори по споразумението ще позволят на Европа да запази позициите си на световните пазари в условията на изострена глобална конкуренция.