САЩ е "за" преговорите между България и "Уестингхаус" за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Още по темата

"Аз съм тук, за да кажа на всеки български гражданин, че Америка е ангажирана със сигурността. САЩ и България са рамо до рамо като съюзници в НАТО. Ние сме стояли един до друг повече от десетилетия. Днес отново сме застанали тук заедно".

 

Това каза след срещата си с премиера Бойко Борисов американският държавен секретар Джон Кери.

 

По думите му целта по изграждането на една мирна и цяла Европа още не е завършена. "Нашата цел е да се справим с всички предизвикателства. Ангажирани сме за една силна и суверена България", допълни той.

 

„Едната от областите, по която отбелязахме напредък, е сигурността. Обсъдихме и практически въпроси за увеличаване на енергийната сигурност. Много е важно да се постигне девирсифициране на източниците и ще подкрепим България в този процес”, категоричен е Кери.

 

Според американския държавен секретар също трябва да засилят усилията ни във върховенството на закона и да се преборим с корупцията.

 

„Трябва да знаем, че всички страдат от корупцията. Не става дума само за укрепване на демокрацията, а за укрепване на инвестиционния климат”, подчерта Кери.

 

 

 

Той продължи: „САЩ е заедно с вас. Имаме добри отношения и сега е моментът да надградим всичко това”.

 

Според американския държавен секретар страната ни има големи възможности за инвестиране. „Нито една държава не трябва да зависи от друга държава за енергийни доставки”, смята той.

 

Америка ще изпрати енергиен експерт у нас, който да работи с Министерството на енергетиката – за разразботване на план вашето енергийно бъдеще.

 

„Полагаме специфични усилия, за да се ускори процесът по решаване на някои въпроси – особено за интерконектора България – Гърция”, подчерта Кери. Америка подкрепя и преговорите между България и "Уестингхаус" за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".