Те са подготвени от Министерството на правосъдието

Тежки наказания грозят българските граждани, които решат да се обучават за бойци на "Ислямска държава" или други терористични организации. Това става ясно от подготвените от Министерството на правосъдието две промени в Наказателния кодекс.

 

Една от идеите на Правосъдното министерство е в чл. 108 а, ал. 3 на НК да бъде допълнено, че 10 години "лишаване от свобода" ще получават освен лицата, "които набират или обучават лица или групи от хора с цел извършване на тероризъм", но и тези, които "се обучават".

 

С втората поправка се предвижда до 6 години затвор за лица, които извършват действия за "приготовления към обучение", съобщава в-к "Сега", цитиран от БГНЕС.

 

Проектотекстовете създават предпоставка за сериозно увеличаване на подслушването и следенето в интернет от страна на службите, тъй като и двата текста предвиждат наказание над пет години затвор, каквото е изискването за прилагане на специални разузнавателни средства. Достатъчно ще бъде едно лице да бъде заподозряно за "приготовление към обучение", за да стане обект на следене от службите.

 

Очаква се предложенията за промени на НК да бъдат внесени за обсъждане в правителството до седмица или две. Приемането на поправките е по настояване на ЕК и са във връзка с новата политика за борба с тероризма.