Първоначално те са били разработени за употреба в Ирак и Афганистан

Най-малко 50 агенции по правоприлагане в САЩ са оборудвали свои служители с радари, които позволяват "гледането" през стени, за да се наблюдава дали има някого отвъд тях. Тази практика предизвика сериозни притеснения в страната мза това докъде може да стигне наблюдението на правителството, информира БГНЕС.

 

Тези агенции, сред които и ФБР, и щатската Шерифска служба, започнаха да се оборудват с такива радарни системи преди повече от две години, без да има почти никакъв дебат в обществото за това как те ще бъдат използвани. Тази технология повдига законови въпроси, както и такива за личната сигурност, тъй като Върховният съд на САЩ по-рано постанови, че служители на силите за сигурност не могат да използват техника, която им казва какво има в личен дом без преди това да имат заповед за претърсване.

 

Радарите всъщност работят като много фино настроени детектори, използвайки радиовълни, за да отчитат и най-малкото движение като например човешко дишане на разстояние от 15 метра. Те също могат да отчетат това дали някой е вътре в къщата, къде точно се намира и дали се движи.

 

Според настоящи и бивши федерални служители тази информация е жизненоважна за запазване на сигурността на полицаите, ако се налага да влязат в сграда, за да спасят заложници например. Но защитници на личната неприкосновеност и съдии изразиха притеснения за обстоятелствата, при които тези радари могат да се използват, както и за факта, че досега те са били използвани без общественото знание.

 

Според федерален договор Шерифската служба е започнала да купува радарите през 2012 г. и досега е похарчила 180 000 долара за тях. Технологията, която службите използват, е известна като "Range-R". На нейния дисплей се вижда дали е отчетено движение от другата страна на стена и ако това е така, колко далеч се намира. Уредът обаче не показва какво се случва зад стената. Според производителя на "Range-R" - "L-3 Communications", досега са продадени 200 устройства на 50 правоприлагащи агенции на цена от 6000 долара всяко.

 

Радарите първоначално са били разработени за употреба в Ирак и Афганистан. Те са типичен пример за военна технология, която намира своето място в охраната на цивилни и повдига редица въпроси за своята законност.

 

"Проблемът не е, че полицията разполага с нея. Проблемът не е в технологията, а в това как се използва и колко сигурна е тя", казва Хани Факори, адвокат във фондация "Electronic Frontier".

 

"Ако разкриеш технология, метод или източник, ти все едно казваш за тях на лошите", казва Уилям Сорукас, бивш наблюдател в отдела за вътрешни разследвания на Шерифската служба.