Според него ДПС е във възход и след години има потенциала да стане втора сила

 

Последното проучване на „Галъп” сочи, че здравният министър Петър Москов се нарежда на челните места по доверие с 27% положителни оценки. Положителна е тенденцията и при Бойко Борисов. При него се забелязват и обичайните ефекти на конформистка подкрепа.

 

"Правилото е, че винаги първите месеци новите министри постепенно увеличават разпознаваемостта си, като недоверието съществено превишава доверието. Министър Москов не прави изключение от това правило, но на фона на всички останали при него се забелязва скок на положителните оценки”, обясни в „Здравей, България” социологът от „Галъп” Първан Симеонов.

 

По думите му за това е допринесло медийно популярната позиция, която той зае по темата за Спешнатъа помощ и ромите. Според него подобен тип поведение действа рекламно.

 

Плаха надежда и желание за стабилизация се наблюдава в хората, сочи още изследването на „Галъп”.

 

"Факт е, че положителната инерция продължава. Ако питате българите накъде върви България, леко се затваря ножицата между песимизъм и оптимизъм. Ако питате за доверие в правителството, стойностите продължават още нагоре. Същото важи и за икономическите очаквания, цени и безработица. Винаги смяната на властта действа ободряващо”, обясни още Симеонов. 

 

През януари кабинетът „Борисов 2” получава 28% одобрение и 56% недоверие. При предишно изследване доверието е било по-ниско. Положителна е тенденцията и при Бойко Борисов. При него се забелязват и обичайните ефекти на конформистка подкрепа.

 

"Имало е периоди, в които неодобрението към правителството е достигало 70 и повече процента. Ако трябва да обобщим данните, няма особен ентусиазъм, но има стабилизация и повишаване на оптимизма и крехка надежда”, заключи социологът.

 

По отношение на подкрепата към партиите Първан Симеонов обясни, че ДПС е партията, която е във възход и след години има потенциала да стане втора политическа сила. Те постоянно разширяват електронната си география, докато БСП са в тежка ситуация. Другата формация, която социолозите следят с интерес, е Патриотичният фронт, защото те загърбват скандалите.

 

„Ако той остане монолитен, има шанс да продължат и в местната власт”, на мнение е социологът.

 

"Трябва да се отбележи доброто представяне на Йорданка Фандъкова от няколко години насам. Общият случай е, че недоверието, с много малки изключения, превишава доверието. Рейтингът винаги е минусов, с изключение на Кристалина Георгиева и още няколко души, които са на кантар”, поясни Първанов.