Гърция продължава да е по-богата от България

Гърция и България са икономически партньори и евентуални остри промени в икономическото състояние  в южната ни съседка неминуемо ще имат отражението си у нас. 

 

Красимир всеки ден подготвя скарата за пътуващите по пътя от Гърция. Бизнесът му е силно зависим от клиентите от южната ни съседка. Измерителят в скара може да бъде прехвърлен върху всички сектори на икономиката. Оборотът между България и Гърция надвишава милиард и половина евро годишно. 

 

Проблемите на гръцката икономика са и проблеми не само на България, но и на Европейския съюз, казват специалистите. Все пак ние си оставаме по-зависими от това какво става в еврозоната, дори без Гърция. 

 

Все пак възможното завръщане към драхмата от страна на Гръцката централна банка в случай, че няма компромис с Европейската централна банка, може да е добре за българския турист. Една евентуална обезценка на тяхна валута пък ще направи по-евтино това българските турсисти да ходят в южната ни съседка. 

 

Инфлацията на гръцките заплати пък няма да е добра за нашите хотелиери и ресторантьорите като Красимир. 

 

"Мисля, че ако обеднеят гърците, ще стане по-зле за бизнеса в България. За туристическия, не занм за другите, ама туристическият бизнес ще бъде по-зле", коментира той.  

 

Все пак статистиката показва, че Гърция продължава да е по-богата страна от двете, но разликата между нас и южната съседка все повече се намалява, макар и бавно.