Планът предвижда създаването на Федерална агенция за разузнаване

Аржентинските тайни служби ще бъдат разпуснати и скоро на тяхно място ще заработи нова структура. Това съобщи в телевизионно обръщение аржентинският президент Кристина Фернандес Киршнер, тъй като разузнаването все още има до голяма степен същата структура като по времето на военното управление в страната, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

 

Решението на Киршнер идва след мистериозната смърт на прокурора Алберто Нисман, само часове преди да свидетелства срещу висш държавен служител. Нисман работеше по разследването за взривена бомба в еврейски център в столицата Буенос Айрес през 1994 г., при което загинаха 85 души. Той обвини някои висши държавни фигури, след които и президентът Киршнер и външният министър Хектор Тимерман, че прикриват предполагаемата роля на Иран в заговора.

 

"Подготвям законопроект за реформа на разузнавателните служби", каза президентът в своето обръщение и допълни, че иска предложението ѝ да бъде обсъдено на извънредна среща на Конгреса. Планът предвижда създаването на Федерална агенция за разузнаване, чието ръководство ще бъде избирано от президента, но ще се одобрява от Сената.