"То е нарушение на международното право и трябва да бъде прекратено", заяви той

Президентът на Куба Раул Кастро изисква от САЩ да премахнат ембаргото върху Куба, за да се постигне напредък в отношенията между двете страни. Той заяви това в първото си публично изявление след двустранната среща на високо равнище в Хавана, цитиран ог Франс прес и БГНЕС.

 

"Главният проблем не е разрешен. Икономическото, търговско и финансово ембарго, което нанася огромни щети върху хората и икономиката, и което е нарушение на международното право, трябва да бъде прекратено", заяви Раул Кастро в реч по време на международния форум на Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC), който се провежда в Коста Рика.

 

Припомняме, че в Хавана миналата седмица се проведе първата за последното десетилетие среща на високо равнище между американски и кубински дипломати, които да подготвят "пътна карта" за нормализиране на отношенията и отваряне на посолства.

 

На преговорите бяха очертани стъпките за възстановяване на дипломатическите отношения, прекъснати през 1961 година. Въведеното през 1962 г. американско ембарго срещу Острова на свободата обаче остава в сила, тъй като то може да бъде отменено само от Конгреса на САЩ.