За целта за нужни 200 млн. лева

„Настоявам за нарочна държавна политика и програма относно предучилищната подготовка и образование. Необходими са 200 млн. лева, за да има детски градини във всички ромски квартали и това са нищожни пари за този проблем”.

 

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна по време на дебатите по подготвен от ГЕРБ Законопроект за предучилищното и училищното образование, предаде БГНЕС.

 

По думите на Местан това е най-важният закон, който „е основа на идентичността ни като български граждани”.

 

 

Лидерът на ДПС попита министъра на образованието защо се отказваме от думата "просвета" и припомни етимологията на тази дума. "Това е привилегия на България, част от националната идентичност, други народи нямат такава дума. Не бива с лека ръка да се отказваме от тези устойчиви символи на националната идентичност", каза лидерът на ДПС.

 

Губят ми се глобалните цели на законопроекта - би трябвало основната цел да бъде функционално грамотни интегрирани граждани на европейска България”, допълни Местан. Той уточни, че без грамотност няма интегрирано общество, а без интегрирано общество няма развито общество.

 

„Проблемът с ранно отпадане на ромите от училищното образование не е проблем на самото училищно образование. Проблемът се корени в нещо друго, което за първи път много ясно ще дефинираме - корени се в предучилищното образование и подготовка на децата”, каза той.

 

От училище отпадат не просто ромските деца, а онези които не са минали през системата на предучилищна подготовка и образование, категоричен бе той.

 

"Настоявам за нарочна държавна политика и програма. Необходими са не повече от 200 млн. лева, за да има достатъчно детски градини във всички ромски квартали", каза той, като по думите му това са нищожно малко пари за този проблем.