Само в Смолянско ремонтът ще надхвърли 4 милиона лева

Близо 30 милиона лева ще струва възстановяването на щетите от свлачищата и отнесените пътища от последната седмица. Това показват данните на регионалното министерство и Агенция пътна инфраструктура. 


Само в област Смолян ремонтът на отнесените от дъждовете и реките пътища може да надхвърли 4 милиона лева. 

Още по темата

 

Подкопани прекъснати и изронени пътища. Откъснати подпорни стени.Десетки активирани свлачища.Компрометирани мостове.Това са само част от щетите, които стихията остави след себе си.

 

Последното бедствие ни струва близо 2 милиона лева. И половина само по пътищата от републиканската пътна мрежа“, заяви Недялко Славов, областен управител на Смолян. 

 

Все още не са готови окончателните разчетите на общините.По предвалителни данни обаче само в Девинско ще са необходими около 3 млн лева , за възстановяване на щетите. Подобна е ситуацията и в останалите общини.

 

"За съжаление ще са необходими доста средства да се похарчат, за да се възстанови ситуацията от преди бедствието.И този пример показва, че разходите по превенция са значително по оправдани и необходими за извършване отколкото сега да харчим средства за възстановяване на пораженията“, поясни Славов. 

 

Засегнатите общини нямат финансов ресурс да се справят сами с възстановяването. Затова ще разчитат на финансиране от държавата.

 

Репортер: Анелия Веселинова