Експерти съветват да гледаме на това като на спекулация

 

4 пъти по-висока печалба осигурява инвестицията в долари само за месец, показва проверка на Нова телевизия. Експерти, обаче, съветват да гледаме на това като на спекулация. 

 

У нас спекулант е по-скоро лоша дума и напомня на онези търговци на валута в началото на демокрацията, които незаконно обменяха долари. А спекулирането с долара напоследък е доста привлекателно. Причината – щатската валута се е засилила не само да достигне 2 лева, а и да скочи над тази психологическа граница. 

 

Точно преди месец ви показахме колко ще спечелим ако купим долари при курс 1,65 лв. за долар. Днес курсът е 1,71. И сметката ако бяхме вложили 10 хиляди тогава и ги продадем днес, то чистата ни печалба щеше да е 363 лева – само за месец. Тогава очакванията бяха по-скоро темпът на поскъпване да се задържи, а коментарите – май закъсняхме да инвестираме в долари.  Днес обаче се оказва, че ако не сме го направили на практика сме загубили, защото за месец печалбата би ни била 4%. За сравнение за година в банката парите ни носят 1%. И съветът на експертите - спекулирайте със свободни пари - не поемайте излишни рискове.

 

Според експертите в никакъв случай не бива да се опитваме да печелим от курсовите разлики като влагаме пари, които не се наши или пък пари заделени за важни неща - като за пенсия например, просто защото освен големите печалби в тази сфера помним и големи загуби.