Според него някои от службите могат да си взаимодействат и взаимно да се допълват

"Не бива да се говори за намаляване на разходите за отбрана. По-правилно би било да говорим за оптимизация, което също няма да е никак лесно. Оптимизиране, защото не виждам в обозримо бъдеще да се създадат условия за чувствителен ръст на разходите за сигурност". Това заяви ген. Чавдар Червенков – началник на Военното разузнаване към Генералния щаб на Българската армия в периода 1991 -1992г. и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова в интервю за агенция „Фокус”.

 

По думите му, за да можем да разчитаме на по-високи разходи за сигурност. Средствата, които искаме да похарчим трябва да се изработят и единственият начин за това е съживяване на икономиката и нейното нарастване, респективно нарастването на БВП.


„При днешното равнище на БВП, дори да отделим за отбрана фантастичните 2%, средствата пак няма да са достатъчни. Освен това при перспективата за увеличаване на външния дълг на страната и опасността от надвишаване на допустимия бюджетен дефицит, питам се кой ще си позволи да увеличава разходите за отбрана? Затова смятам, че трябва да се мисли за оптимизация", каза генералът.


„Отдавна в публичното пространство витае идеята за т.нар. „преглед на сигурността“, при който проблемите на външната и вътрешната сигурност се разглеждат като едно цяло и се намират допирните точки, в които МВР и Министерство на отбраната, а и някои от службите могат да си взаимодействат и взаимно да се допълват, с което да се пестят средства. Може да се мисли за интегрирани системи, които да обслужват еднакво добре потребностите на всички заинтересувани страни, при което ще се спестят средства”, каза още той.


Ген. Червенков заяви, че според него на разузнавателните и контраразузнавателните служби трябва да се поставят задачи и да им се създават условия за тяхното изпълнение и същевременно да се изискват резултати и да се търси отговорност при неизпълнение.