Това стана ясно след лабораторен анализ на водата от осем от местните водоизточници

Водата от обществените чешми в Шумен е негодна за пиене. Това стана ясно след лабораторен анализ на водата от осем от местните водоизточници в града, извършен на 10-и февруари.

 

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите до комплекс „Кьошковете”, чешма № 2 по пътя за с. Лозево, по пътя за кв. Дивдядово, в кв. Дивдядово на ул. „Поройна” и в кв. Дивдядово до комплекс „Бохеми”. С отклонения по микробиологични показатели и по органолептичен показател "мътност" е водата от чешмата до бившата ТПК „Пчела”. Водата от чешмата в кв. Боян Българанов до бившия КЕЧ не отговаря на здравните норми по органолептичен показател "мътност", по химични (и микробиологични показатели, информират от регионалната здравна инспекция, цитирани от агенция "Фокус".

 

 

Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” е с наднормено съдържание на нитрати. Измерена е стойност за нитрати 89мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма да не се ползва за пиене от малки деца.

 

Получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция), уточняват от регионалната здравна инспекция.