Споразумението с германската компания "Фрапорт" може да бъде замразено

Гърция възнамерява да преразгледа споразумението за приватизиране на 14 летища в страната, подписано с германската компания "Фрапорт" на обща стойност 1,2 милиарда евро, съобщи гръцкото правителство, като уточни, че споразумението може да бъде замразено.

 

"Контрактът още не е ратифициран и ние поискахме да бъде замразен, за да имаме време да го проучим", обясни държавният министър Алекос Фламбурарис по Мега ТВ, цитирана от БГНЕС.

 

Според него споразумението с оператора Фрапорт – една от най-големите приватизации в страната, може да бъде преразгледано, за да се види дали обслужва по най-добрия начин обществения интерес.

 

Летищата, предадени на концесия през 2015 г., за да се попълнят паричните резерви на Атина, включват аеропорта на Солун, втория град на страната, както и тези на туристическите острови Корфу, Родос, Миконос и Санторини, информира Франс прес.

 

Приватизациите – източник на напрежение между Гърция и тройката кредитори – ЕЦБ, ЕК и МВФ – са част от отстъпките, направени от предишните правителства в замяна на помощ от 240 милиарда евро.

 

Още преди победата си на изборите през януари радикалната лява партия Сириза обяви намерението си да спре приватизациите и да започне преговори с международните кредитори за нови условия за изплащане на гръцкия дълг.