Престъплението бе разкрито с помощта на записи от видеокамери в района

Психично болен, оставен на свобода, е отговорен за жестоко убийство в Плевен. Преди три седмици в центъра на града мъж беше убит с нож, докато се прибирал към дома си.

 

Престъплението е разкрито с помощта на записи от видеокамери в района. Задържаният твърди, че жертвата бил терорист и той трябвало да го обезвреди.


Виктор нападнал напълно непознатия Цветослав в гръб на кръстовището на улиците „Иван Вазов” и „Сопот”, в близост до жилището си. Сам признал, че отнел живота на Цветослав, защото бил терорист и носел бомба.


„Пострадалият човек е електротехник и в джоба си е носил малък електро измервателен уред с висящи от него кабелчета, които за Виктор са индикация за бомба. И решавайки да спаси града от терористи, му нанася побой и го пробожда с нож в гърба смъртоносно”, обяснява прокурорът Николай Пачевски.


Миналата година Виктор Стоев е настанен в психиатричната клиника в Карлуково, по сигнал на неговите родители. Там му поставят диагнозата параноидна шизофрения. След три месеца обаче е пуснат на свобода. Срещу него има десетки жалби за психически тормоз.


„Няма семейство, от известно време е живеел сам, съпругата му го е напуснала. След освобождаването му, той отново е прекратил приема на лекарства. Това за кратък период обезличава проведеното лечение, все едно, че не е лекуван – започва да халюцинира, да си въобразява”, добавя прокурорът.


Близките на Цветослав твърдят, че ще настояват за доживотна присъда.


„Пълен шок и аз и родителите ми, които за много кратко време просто се сринаха! Оттук насетне не би трябвало никога да види свобода този човек. След като е лежал в Карлуково и диагнозата му е параноидна шизофрения, означава, че съд за него няма да има”, смята Светослав Попов – брат на жертвата.


Виктор Стоев е настанен за 30 дни в психиатрията в Ловеч, където предстои да му бъде направена нова психиатрична експертиза. Ако се докаже неговата невменяемост, делото срещу него ще бъде прекратено и той ще бъде подложен на принудително лечение.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Кремена Недялкова