Инцидентът е станал шуменско село, за гасенето на пожара са използвани 8 тона вода

 

Адски взрив на газова бутилка уби един мъж, а други петима са с тежки изгаряния. Инцидентът е станал в шуменското село Върбак. Всички оцелели са в критично състояние в болница във Варна. 

 

Трагедията се разиграла в дома на Иван Илиев. Гостите му били в механа в двора. Изведнъж се чул адски взрив. Пострадалите мъже успели да излязат на улицата, където викали за помощ.

 

От механата останал само кратер в земята. В руините пожарникарите открили тялото на 39-годишен мъж, дошъл на гости от съседното село Хитрино. Според разказа на оцелелите мъжете всички се черпили, а в стаята горяла печка на твърдо гориво. По някое време обаче внесли газова бутилка, която се взривила.

 

„Най-вероятно е възникнал взрив на газ пропан-бутан от туристическа бутилка днеска успяхме да намерим останките на бутилката”, коментира  началникът на РСПБЗНС-Шумен Красимир Колев.

 

Според специалистите най-вероятно бутилката не е била изправна. Възможно е също да е поставена близо до печката с твърдо гориво, заради което е избухнала като бомба. Специалистите съветват задължително бутилки да се зареждат в лицензирани газстанции.

 

И петимата оцелели от адския взрив са в критично състояние, съобщиха от военноморската болница във Варна. Мъжете са на възраст от 30 до 55 години и са поставени на изкуствено дишане, заради вдишаните изгорелите газове  вследствие на пожара. Изгарянията им са от 10 до 55 процента.

 

Припомняме, че при друг инцидент с газова бутилка в русенското село Бъзън пострадаха две жени.