Децата трябвало да получат по 300 лв., но това не се случило, казаха родители

 

Злоупотреба със стипендиите на ученици - Деца от Провадия, които били на платена практика, се оплакаха, че не получили нищо, въпреки че парите се осигуряват от европейска програма.

 

Миналото лято 10 момичета и момчета от гимназията по туризъм в Провадия били на практика в курорта Златни пясъци. Трябвало да получат по 300 лева, но това не се случило, твърдят родители, които пожелаха анонимност.

 

„Абсолютно всички пари са изплатени, така че не знам“, каза директорът на ПГХРТ „Цар Симеон Велики“ Красимира Янкова. Като доказателство тя показа документи. Според касовите ордери всички гимназисти са получили парите на 30 август 2014-та.

 

В коридора срещаме Мирослав. Разказва ни, че е бил на практика, но още не си е получил парите. Други деца казват, че парите им били изплатени преди няколко дни. Връщаме се при директорката и заварваме Мирослав при нея. Той вече е променил версията си и казва, че е получил парите миналата седмица.

 

Екипът ни иска да се види с децата от списъка, но се оказва, че отсъстват. Връщаме се два дни по-късно. Тогава част от тях разказват, че подписите върху документите не са техни. Но отказват да застанат пред камера, защото се страхували да не бъдат изключени.

 

Откриваме бивша възпитаничка на училището, която разказва за предишна учебна практика. От инспектората по образование във Варна правили проверка в гимназията. На документи всичко било наред. След намесата ни започна проверка от София. Този път ще бъдат разпитани и децата.

 

Как завърши проверката след нашия репортаж - продължението по темата утре в "Събуди се".