Излишните боеприпаси към 31 януари са били 3583 тона

0 лева са осигурени досега за утилизация на боеприпаси през тази година. Необходимите финансови средства за това през 2015 г. са 7 000 000 лева. Това сочи план за утилизация и търговска реализация на излишните боеприпаси 2012-2015 г. на Министерство на отбраната, предаде БГНЕС. Излишните боеприпаси към 31 януари 2015 г. са 3583 тона. 

Още по темата

 

На въпрос защо няма осигурени средства и какви действия е предприело ръководството по този въпрос, от военното ведомство отговориха, че министър Николай Ненчев е запознат с проблемите, свързани с утилизацията "от първия ден, в който е встъпил в длъжност". МО посочва още, че проблемът е бил разгледан на няколко заседания на Министерския съвет, както и че с него е запознат министър-председателят и финансовият министър.

 

"Търси се начин и форма да се намери най-доброто решение на проблема. Един от тях е закупуването на камера за утилизация, с минимално участие на хора в процеса и безопасен за околната среда, както и отпускането на нужните средства за утилизиране на останалите количества боеприпаси с изтекъл срок на годност", посочват от министерството.

 

Утилизация е процес на необратимо преобразуване чрез разснарядяване на отделни съставни елементи с последващо използване на отпадъчните барути, взривни вещества, празна опаковка, черни и цветни метали.