„Да се възрадваме от тържеството на празника", призова патриарх Неофит днес

Православният свят посрещна най-големия християнски празник - Възкресение Христово.  Хиляди вярващи изпълниха храмовете в цялата страна и чуха тържественото „Христос Воскресе”. От днес 40 дни християнският свят ще се поздравява с тези думи. 

Още по темата

 

В София храмът „Свети Александър Невски” събра хиляди вярващи, а начело на пасхалното богослужение беше патриарх Неофит. „Да се възрадваме от тържеството на празника и един другиго да се прегърнем”, призова той. Малко по-късно днес патриарх Неофит пожела мир и здравен на всички християни в столичния храм „Св.Неделя”, където миряните чуха евангелските текстове на различни езици. 

 

Над 600 факли осветиха пътя на вярващите към крепостта Царевец във Велико Търново. В старопрестолната столица празникът беше отбелязан със зрелищна  заря. В Русе също стотици се стекоха да се помолят за здраве в нощта на Възкресението.  Някои чакаха повече от два часа благодатния огън да стигне до тях, защото през последните години той стига до епархията от Румъния.

 

Много българи посрещнаха празника и в Рилския манастир.  „Не случайно сме тук. Много пъти сме идвали и много ние приятно да посещаваме този манастир, защото тук е просто божествено”, разказа Пламен Петров. Който беше дошъл в манастира с цялото си семейство.  „Аз не идвам за първи път, но определено няма да ми бъде за последен”, добави той.

 

За мир и спокойствие в душите на християни и мюсюлмани призова игуменът на манастира Евлогий. „Всички да се помолим за тези християни, които в момента скърбят, които страдат и които загиват, защото носят името Христово. Нека да се помолим вестта за Възкресението да изпълни техните скръбни сърца и души”, призова той.

 

Репортери: Мия Димитрова, Екатерина Николова