Народната демократична партия е противник на управляващата политическа сила на Реджеп Тайип Ердоган

Неизвестни лица откриха огън по клуб на главната турска прокюрдска формация в Анкара, но по случайност няма жертви. Информацията е на агенция France Presse (AFP), която цитира заяви представител на политическата сила, пожелал анонимност.

 

Нападатели са открили огън срещу седалището на основната кюрдска партия в Турската република, без да успеят да вземат жертви. Неизвестни мъже са стреляли с ловни пушки от кола пред централата на Народната демократична партия в центъра на турската столица.

 

Огънят е открит в 4 часа местно време. Охранителите на сградата са отговорили на стрелбата, а нападателите са избягали. Куршумите улучили сградата, разположена в квартал Чанкая, както и турското знаме и знамето на партията.

 

Депутатът от Демократичната партия на народа Сири Сюрея Ондер определи атаката в южната ни съседка като „провокация, предприета с наближаване на изборите на 7 юни”.

 

Прокюрдската партия се надява да събере 10% от гласовете на национално равнище, за да бъде представена в парламента. Ако успее, тя ще лиши ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Taйип Ердогaн от квалифицирано мнозинство - така ще може да попречи на промяна на Конституцията на Турската република с налагане на президентски режим.

 

На президентските избори през 2014 г. партията се нареди на трето място като не й достигна малко за бариерата от 10-те процента. Кюрдската партия разчита на гласовете на своята общност в източната част на Турция – става дума за близо 15 млн. поддръжници или около 20% от населението на страната.