Мобилните решения на проекта "Градски номади" предлагат алтернатива, съобразена с номадския им начин на живот

До месец започва изграждането на първата къща на колела по инициатива на колективa за grassroots социална отговорност cause+effect. Пилотната фаза на проектa “Градски номади” стартира през април. Фокусът са бездомните, събиращи отпадъци за рециклиране, чиито стандарт на живот проектът цели да подобри чрез мобилни решения, съобразени с техните нужди и нагласи. 

 

Инициативата залага на grassroots подход “отдолу нагоре”, за да предложи алтернатива на приютите за бездомни и осигури тяхната интеграция като активни и полезни участници в обществото. 

 

В центъра на София ще бъде изградена първата мобилна микро-къща и ще се проведе проучване сред бездомните. Допълнително ще бъдат раздадени три колички за събиране на отпадъци и ще се състои “Един ден в живота на градските номади” – първото публично събитие под шапката на проекта.

 

“Градски номади” е базиран на три основни активности, които ще се развиват постепенно и дългосрочно из цялата страна - изграждане на мобилни микро-къщи, изработени от отпадъчни материали, както и автобуси-бани и перални; преброяване и задълбочено проучване на начина на живот на бездомните и обществените нагласи към тях; и социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан. 

 

След пилотната фаза се предвиждат по 25+ мобилни къщи, една мобилна баня и една пералня годишно, като проектът ще търси финансова подкрепа от бизнеса, неправителствени организации и институциите. 

 

Предварителното проучване сред бездомните показва, че те са мобилни в рамките на квартала си. Живеят в малки сплотени групи, в които се подкрепят взаимно, но са мнителни и трудно приемат нови "членове" и други групи. Въпреки трудностите, много от тях предпочитат начина си на живот пред стандартния формат “дом, семейство, постоянна работа”. Затова и остават неразбрани и изолирани от обществото, като термините “бездомник” и “клошар” се превръщат в негативни общи знаменатели за всеки един от тях. Често са заклеймявани като “мафия” и “дразнители”. 

 

Мобилните решения на проекта “Градски номади” предлагат алтернатива, съобразена с номадския им начин на живот в градската среда и опознаването му.