Към настоящия момент НЗОК плаща част от сумата за две лекарства

Близо 15 000 диабетици са застрашени да останат без реимбурсиране на лекарствата за т. нар. диабетно стъпало. За тази опасност алармира председателят на сдружение "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром Марияна Александрова.

 

За заболяването, което води до рани, язви и ампутация на крайници в последните си два стадия, към настоящия момент НЗОК плаща част от сумата за две лекарства. Те са със съдържание на алфалипоева киселина, струват между 29 и 31 лв., а НЗОК покрива едва 8 лв. за едно от лекарствата и 9 лв. - за другото. На практика това възлиза на близо 1.4 млн. лв. годишно, пише БГНЕС.

 

Министерството на здравеопазването е предложило изваждането на двата медикамента от позитивния лекарствен списък. Сред подписалите предложението е зам.-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков, а основанието е, че вече на пазара е регистрирана хранителна добавка, съдържаща алфалипоева киселина.

 

Опасенията на пациентската организация са, че хранителната добавка не може да замести лекарството. Второто притеснение е, че страдащите от диабетно стъпало са хора в напреднала възраст и неплатежоспособни. Освен това лепенките за лечение на диабетни рани, които се използват в по-напредналите стадии, струват в пъти повече.

 

Статистиката сочи, че всяка година 138 диабетици у нас са застрашени от ампутиране на крайниците. Алфалипоевата киселина лекува сетивните нарушения при хората, страдащи от заболяването. Правилното лечение води до 46% успеваемост. Решението за премахването или оставянето за лекарствата в позитивния списък трябва да бъде взето в 30-дневен срок.