Те са във връзка с днешния инцидент, при който жена загина в рудник "Дружба"

Министерството на енергетиката инициира съвместни проверки заедно с Главна инспекция по труда на подземните рудници в страната. Те са във връзка с днешния инцидент, при който жена загина в рудник "Дружба" при взривни действия.

 

"За мен остава необяснимо как при спазване стриктните изисквания за обезопасяване при дейности, описани в технологичния паспорт за провеждане на пробивно-взривни работи, служител може да е бил на мястото на взрива", заяви зам.-министър Жечо Станков. 

 

Според разписаните изискванията взривни дейности могат да се извършват при отцепен район от 100 метра за подземни рудници и на 500 метра при откритите рудници. 

 

От началото на мандата на настоящето правителство е взето решение подземните рудници да се проверяват на място всяка година. Досега проверки са извършвани през година, като за останалия период са правени само по документи. 

 

Последната проверка на място в мина "Дружба" е извършена през 2013 г., а през 2014-а дружеството е проверявано по документи. Нарушения на концесионното законодателство не са установени.