Тече разследване

 

Жена загина при контролиран взрив в мина "Джурково". Жертвата е 51-годишна жена от град Лъки. Тя е имала над 26 години стаж в рудниците като специалист по замерванията.

 

Причината днес тя да бъде в рудника е, че трябвало да замери изработеното в края на месеца от миньорите. Тя е знаела, че те ще извършват контролирани взривове и си взела довиждане с колегите си. 

Още по темата

 

След това започнали и процедурите по взривяването, районът бил отцепен. Миньорите предупредили с викове, че предстоят взривове. Въпреки това обаче след тях, в една от галериите, те намират тялото на жената.

 

По първоначални данни най-вероятно причината за смъртта е силата на ударната вълна от взрива, защото тя се е намирала само на 10 метра от мястото, където били заложени взривовете. Защо обаче тя е била там, тепърва предстои да бъде изяснено.

 

От прокуратурата в Пловдив е започнала спешна проверка по случая. На мястото на инцидента пристигна зам.-министърът на икономиката  Жечо Станков, който каза, че е недопустимо по време на взрив да е имало човек и е било задължителни преди това някой да обходи мястото и да провери има ли хора. От следващата седмица започват и проверки на всички мини в страната, допълни той.

 

Припомняме, че през 2011 година в рудник „Джурково” след взрив на място загинаха двама миньори. 43-годишният Славчо Асенов от Първомай и 48-годишният Димитър Бешев от Лъки застъпили на смяна в 16.00 часа. Четири часа и половина след началото на работния им ден двамата са открити мъртви от свой колега. Двамата миньори са пробивали дупки в скална маса, в която е имало невзривени остатъчни материали, които са били заложени от предишната смяна и не са били махнати.