Те засягат въпроса с давността на престъпленията, извършени от комунистическия режим

 

"Предлагаме изменение и допълнение на Наказателния кодекс за съвременно разглеждане на казуса на давността. Предложи ли сме интересни текстове, които касаят най-тежките престъпления". Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, предаде БГНЕС.

 

Внесените промени са на ГЕРБ и РБ. Спрямо предлагания закон не можело да има давност по отношение на престъпления против мира и човечеството.

 

"Допълваме Наказателния кодекс с тези престъпления. За пръв път се обръщаме към забравен законопроект, гласуван преди 15 години, който обявява комунистическия режим за престъпление, създава се член, който отпраща към този закон. Предложението ни казва, че тежки престъпления против правата на човека, извършени в периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември, 1989 г., извършени от комунистически дейци нямат давност. Не трябва да има давност за престъпленията на комунизма, както няма за фашизма", каза Андреев.

 

Предлага се още да няма давност срещу тежки престъпления за тероризъм, за укриване и преправяне на документи на ДС, укриване на информация за състоянието на околната среда и компонентите. Да няма давност и за производство, придобивана на наркотични вещества, склоняване към употреба на наркотични вещества, отглеждане на растения, от които се произвеждат наркотични вещества и за престъпления, извършени на база радикална религия.

 

Снимка/Видео: БГНЕС