Турският президент претендира за обезщетение от 100 000 турски лири

Турският президент Реджеп Ердоган заведе дело срещу лидер на опозиционна партия, който го бе обвинил, че в новопостроения президентски дворец има златни тоалетни чинии. Скандалът със тях пламна в навечерието на парламентарните избори на 7 юни, неделя, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.

 

Ердоган претендира за обезщетение от 100 000 турски лири ($ 37,300) заради клевета, разпространена от Кемал Кълъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия (РНП), която е основната опозиционна сила. Кемал Кълъчдарогу бе заявил, че построяването на двореца с неговите 1 150 стаи за 490 млн евро е бил авторитарен излишък.

 

Опозиционерът многократно е обвинявал Ердоган прахосничеството. На свой ред президентът го покани в двореца да открие златните чинии. Чрез медиите и на предизборни срещи двамата си размениха хапливи въпроси и отговори. В спора се включи и Съюзът на архитектите, който разкри, че всяка от тоалетните в двореца струва до 10 000 турски лири ($ 3.700).

 

Построен в предградие на Анкара, дворецът е с площ от около 200 000 квадратни метра – това е 30 пъти повече от Белия дом във Вашингтон. Той е по-голям и от величествения дворец на Версай, Франция.

 

Реджеп Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се надяват да спечелят две трети парламентарно мнозинство на изборите в неделя. Това ще му позволи да промени конституцията и да засили правомощията на президента. Но проучванията показват, че ПСР е далеч от спечелването на квалифицирано мнозинство