Властите откриха във водата пет пъти над допустимите стойности амониев нитрат

 

Екокатастрофа край Първомай. Тонове умряла риба плува в близката река Мечка. Екоинспекторите и полицията в града са вдигнати на крак, за да издирват източника на замърсяването. Властите откриха във водата пет пъти над допустимите стойности амониев нитрат.


Трети ден в реката край Първомай носи тонове умряла риба. Цели два километра от речното дъно са осеяни с изтровен кефал и мряна. По течението се носи странна бяла пяна, която трови рибите.


Хората разказват, че преди дни видели на брега на реката да се мият цели цистерни, в които имало остатъци от пестициди. Отровата от пръскачките се изсипвала директно във водата.
„С химикал някакъв е отровена рибата. А пък какъв химикал е, какъв е, що е, никой не знае”, разказва Николай Стойчев.


Умрялата риба била събирана от цели семейства.


Пробите, които екоинспекторите са взели от реката сочат, че замърсяването е било моментно. Съдържанието на амониев нитрат във водата е пет пъти над допустимите стойности.


„Най-вероятно има заустване и изливане в река Мечка на неизвестна токсична субстанция. При наличието на пяна може да са някакви повърхностно активни вещества”, обясни директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев.


По брега на реката има десетки малки предприятия и оранжерии. По разпореждане на прокуратурата в тях на проверка ще влязат екоинспектори и полицаи, за да търсят евентуалния замърсител.


„За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до 5 години и глоба до 30 000 лева”, обясни Йоана Запрянова, районен прокурор на Първомай.


Издадена е забрана за поене на животни в реката, докато тече разследването на инцидента.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев