Медицинските услуги ще са разделени в два пакета – основен и допълнителен

 

Вечерен парламентарен маратон, заради важни промени в здравеопазването. На извънредно заседание депутатите гласуват промени в Закона за здравното осигуряване. Те вече приеха медицинските услуги да бъдат разделени в два пакета – основен и допълнителен, а хората без здравни осигуровки да плащат за пет години назад. 

Още по темата

 

Друго предложение е всички здравно неосигурени пациенти да възстановяват правата си, като платят осигуровките си за 5 години назад. Освен това, пациентите ще могат да поставят оценки на болниците.

 

След  инсулт Филип Филипов постъпва в болницата в Монтана по спешност. Приемат го, въпреки че не е здравноосигурен. Той работи, но пак е имал неплатени осигуровки за повече от две години."Приятелите ми събраха пари и на втория ден платих 640 лева”, разказа той.

 

Без да плати здравните си осигуровки престоят в болницата щял да му струва 1300 лева. С промените обаче  неосигурените ще трябва да плащат повече, за да се лекуват. Идеята е те да си връщат правата, ако платят за 5 години назад. "Мисля че това не е редно. Хората не могат да си платят за пет месеца, а не за пет години", коментира Филип Филипов.

 

С промените здравните услуги се разделят на основен и допълнителен пакет. В основния ще бъдат включени само обществено значимите заболявания, а в допълнителния - всички останали. За тях ще се направи и листа на чакащите.

 

 „Нито спешните, нито обществено значимите заболявания могат да бъдат лимитирани и планирани”, коментира д-р Красимир Каменов, който работи като хирург в болницата в Монтана.

 

И двата пакета здравни услуги запалиха и искрата между депутатите и министъра на здравеопазването Петър Москов, защото все още не е определено кои ще са заболяванията в двата пакета.

 

 „Тревожа се за вашето бъдеще като министър, защото в момента, в който вие еднолично ще кажете кои ще са в допълнителния и в основния пакет,  вие ще приключите с вашата кариера”, коментира Мая Манолова от левицата.

 

 „Това, което прави правителството е да групира всички масови социално значими заболявания. Ще гарантираме, че всеки един здравноосигурен гражданин няма да плаща и една стотинка. Ако това е лошо за Мая Манолова, то е лошо, защото тя се лекува в правителствена болница, където всичко е безплатно, а за моята майка това е добре, защото тя се лекува в поликлиника”, коментира от своя страна Петър Москов.

 

Депутатите приеха и НЗОК да не сключва договори с лечебните заведения, чиито пациенти системно не са доволни от лечението. Преди да се престъпи към това обаче, всички сигнали ще бъдат проверявани. „Това означава 2 милиона контрольори на касата”, подчерта Москов. 

 

Снимка: Thinkstock