Той не е заседавал от 3 месеца

 

Прекратиха правомощията на Общинския съвет на Павел баня. Безпрецедентното решение е на Общинската избирателна комисия и може да се обжалва.

 

Мотивите са, че местният парламент не е заседавал три поредни месеца. Съветниците, обаче не се съгласиха с това становище. Обявеното за днес извънредно заседание се провали, заради липса на кворум.

 

Последното законосъобразно заседание на общинския съвет в Павел баня е от 13 февруари, казва председателят на Общинската избирателна комисия Цанка Христова. „Ако нашето решение влезе в сила трябва да се проведат нови избори, но до редовните има около три месеца”, уточни тя.

 

Съветниците ще обжалват решението на ОИК и пред ЦИК и пред Административния съд. Те признават, че не са заседавали през март и през май. Председателят на Общинския съвет Христина Петрова дори коментира, че нямали задължение да заседават всеки месец.

 

През месец април съветниците са имали изнесено заседание във Велинград, като не е ясно кой е платил скъпия хотел. Решенията, обаче, са обявени от областният управител на Стара Загора за незаконни, защото не са приети на територията на общината. Съветниците не са съгласни с това.

 

„Независимо, че не е заседавал Общинският съвет е работил, заседавали са постоянните комисии”, подчерта Христина Петрова. Това е и достатъчно съветниците да получат месечните си възнаграждения.

 

Съветниците обвиниха председателя на ОИК в конфликт на интереси, защото съвместява и работа в общинската администрация, а кметът на Павел Баня Станимир Радевски е подсъдим. От общинската администрация обвиниха съветниците, че действат по нареждане на колегата си Иса Бесоолу от ДПС. Въпреки че от три години той е с влязла в сила присъда и до днес той не е отстранен от колегите си от Общинския съвет.

 

Докато си разменят взаимни обвинения важни неща за живота на хората в общината остават нерешени.  От администрацията определят ситуацията като нелепа и опасна. Очакват се решенията на ЦИК и магистратите. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС