Според него случващото се е признак на общата корумпираност на политическата класа у нас

 

Екипът на "Разследване” показа как кметове карат коли за стотици хиляди левове. Журналистът Васил Иванов тръгна по следите на „богати на морал” градоначалници в бедна България. Кметовете на знайни и незнайни общини като Руен, Хитрино, Върбица, Венец, Никола Козлево, Исперих, Каолиново, Девня, Балчик се возят в служебни автомобили за стотици хиляди левове, купени от парите на данъкоплатците и то още в първата година на мандатите им. 

Още по темата

 

Кметът на Хитрино се придвижва с автомобил за 110 000 лева, този на Върбица – с кола за 100 000, на Община Руен - за 110 000 лева, на Община Венец - 139 000 лева, на Исперих – за 70 000, а на Каолиново – за 70 000 лева. Пълен рекордьор обаче е градоначалникът на Балчик Николай Ангелов, който се вози в лимузина за 150 000 лева. 

 

В „Здравей, България” журналистът Владимир Береану коментира, че всичко това е признак на общата корумпираност на политическата класа у нас като цяло.

 

„Тези хора смятат държавното и общинско имущество, както и средствата за тях, като техни. Те са нагли до безумие”, допълни той.

 

„В България да влезеш в политиката означава, че се чувстваш като Барак Обама, дори и да си кмет на 4000 души. Няма нищо лошо да мислят, че дори са по-умни от него, но не осъзнават, че Обама има малко по-голяма отговорност, отколкото е тяхната”, каза още Владимир Береану.

 

„Проблем е, че избирателите гласуват за тези кметове каквото и да направят и каквото и да си купят. Тук възниква въпросът защо това е възможно. А отговорът е, че в местната икономика този кмет е нещо като най-големия работодател”, коментира от своя страна Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.