На празника в храмовете се приготвят курбани с риба и се освещава гроздето

Православната църква отбелязва един от най-светлите празници – Преображение Господне. Днес е храмовият празник и на Преображенския манастир край Велико Търново, където се намира уникалният шедьовър на майстор Колю Фичето „Колелото на живота“.  


На Преображение трима от учениците чули гласът Божи, който им възвестил, че Иисус е неговия син и него трябва да следват хората. С него е свързана и надеждата на вярващите, които днес отправят молитви за здраве, но и за прозрение.


„Ние сме миряни от Украйна, от Киев. Обикаляме божествените места на България. Дойдохме да почетем празника на Преображенския манастир. Много сме щастливи, че виждаме толкова хората днес тук. Желаем на целия Ви народ, здраве, щастие и дълголетен живот”, каза свещеник от Украйна.


Сякаш кацнал сред скалите и зелените хребети Преображенския манастир посреща миряните и им напомня, че Колелото на живота се върти, а сезоните се сменят бързо.  


На Преображение в храмовете се приготвят курбани с риба, а с песнопения се освещава гроздето, преобръщат се времето и водата, а дните видимо намаляват.  


Повече по темата гледайте във видеото.