Крехкият мир в управляващото мнозинство за пореден път беше спасен

 

Крехкият мир в управляващото мнозинство е отново закрепен. След спешна среща на цялото държавно ръководство в парламента властта се договори - антикорупционният закон на Меглена Кунева ще влезе отново в пленарна зала за гласуване. Именно бламирането му вчера скара партньорите във властта.

 

Тревогата за разпад на властта за пореден път се оказа фалшива. След вчерашните явни заплахи и кулоарен шум, днес отново, макар и със скърцане, се възцари мир.

 

Партньорите се договорили антикорупционният закон да бъде отново вкаран в пленарната зала на 3 декември.

 

Разговорът на срещата обаче никак не минал гладко. А напрежението в управляващото мнозинство остава.

 

Законът за борбата с корупцията не мина заради АБВ и Патриотите, които не го подкрепиха. Твърдят - заради предвидената в него възможност да се разследват за корупция висши държавници по анонимни сигнали – тоест, да се удря по политическия противник с доноси.

 

Въпреки това Реформаторите отстъпили и анонимките ще отпаднат от закона. Ще се търси друг механизъм да се подават сигнали за подозирана корупция по високите етажи.

 

Що се отнася до поредните размисли на Реформаторите има ли смисъл участието им във властта при липсата на подкрепа за инициативите им, Радан Кънева каза: „Доста бързо колегите разбраха, че сме сериозни и няма да отстъпим от основните си искания, каквото е антикорупционното законодателство”.

 

Премиерът Бойко Борисов не участва в срещата. А на изявлението след нея не се яви и представител на Патриотичния фронт.