Според него обаче сега не е време за уплаха от бежанската криза

 

ЕК обяви официално намеренията си да даде убежище на 120 000 бежанци, които да бъдат преразпределени в отделните страни членки на задължителен принцип. Комисията ще изработи и общи европейски стандарти за убежище. Към тях се прибавя и броят на 40 000 имигранти които ЕС беше решил да приеме още. Така общият им брой нараства до 160 000 души.

 

Председателят на ЕК представи плановете за имиграционата криза по време на отчета за състоянието на ЕС, година след като Комисията на Юнкер влезе в действие.

 

"Камбаната бие, часът е настъпил и трябва да се изправим с лице пред огромните проблеми пред Европейския съюз". С тези думи председателят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер започна речта си за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург.

Още по темата

 

"Европейският съюз не е в добро състояние и няма смисъл председателят на комисията, гражданите на Европа да гледат нещата през розови очила. Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и недостиг на съюз в този Европейски съюз. Това трябва да се промени. Трябва да работим заедно за постигането на тази цел. Това е мандатът, който ни е дал европейският избирател", заяви още Юнкер.

 

Според него не е време за уплаха от бежанската криза. По думите му, от началото на година близо 500 000 души са прекосили морето към Европа и подчерта, че в по-голямата си част това са бежанците от Сирия. А страните, приели най-много бежанци, са Гърция, Унгария и Италия.

 

„Дошло е време за проява на човечност. Ние, като европейци трябва да помним, че Европа е континент, в който по едно или друго време, всеки е бил бежанец. Общата ни история е белязана от милиони европейци, които са търсили спасение”, подчерта Жан Клод Юнкер.

 

Той приветства усилията на Йордания, Турция и Ливан, далеч по-бедни от държавите-членки на ЕС, които полагат неимоверни усилия за справяне с бежанците. Според него е време е да се започне реформа на механизма за убежище.

 

"Броят на бежанците в Евросъюза днес представлява едва около 0,11% от населението на ЕС. Например, в един Ливан броят на бежанците е достигнал 25% от населението", добави председателят на Еврокомисията и призова европейците да приемат по-голям брой имигранти.

 

"Имаме общи правила за приемането на търсещи убежища. Имаме общи стандарти за обработка на молбите за убежище и общи критерии за определяне дали лицето има право на международна защита. Тези стандарти, трябва да бъдат приложени в ЕС", каза още Юнкер.

 

"Ние се борим с „Ислямска държава”, защо не сме готови да приемем онези, които бягат от нея. На Европа в световен мащаб се гледа на място като безопасно убежище. Европа е фар на надеждата в очите на хората от Близкия Изток и Африка. Това е нещо, с което можем да се гордеем, а не нещо, от което да се боим. Европа днес независимо от многото различия между държавите-членки, е далеч най-богатият и стабилен континент на света. Онези които критикуват ЕС са длъжни да признаят, че Европа е оазис на мир”, уточни председателят на ЕК.

 

Юнкер се обяви за създаването на европейски трезор, но "засега това е един лозунг, който не е изпълнен със съдържание".

 

Той е на мнение, че данъкът върху печалбата трябва да се налага там, където е реализирана печалбата. „Навсякъде в Европа, ще трябва да се осъществи това правило – за един и същи труд, на една и съща територия, да се заплаща еднакво”, добави председателят на ЕК.

 

„По мое мнение Европейският парламент трябва да си остане парламента на Еврозоната. Не е нормално, че Европа е лакей, който тича натам, накъдето го подтикнат. Трябва ни ясно и решително представителство пред Международния валутен фонд”, посочи още Юнкер в речта си в Страсбург.

 

Юнкер, чиято майка почина вчера, направи рекордно дълъг отчет за състоянието на Съюза, въпреки личната си загуба, след което получи официални съболезнования от председателя на Европейския парламент.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Антоанета Николова