Държавата обеща да промени закона за зелените производства

 

Отбой за протестите срещу новите цени на тока. Бизнесът е на път да се откаже от недоволството, след среща с министри и депутати. 

 

На 29 юли тази година беше първият национален протест. Бизнесът заплаши, че два месеца по-късно недоволството отново да залее столичните булеварди. Обявената дата беше 30 септември. Броени дни преди протеста обаче по всичко личи, че работодатели и държава са на път да заровят томахавката.

 

Разказахме ви за Силвия преди няколко дни. Тя е притеснена, защото във фабриката, в която работи, вече започнали да съкращават заради надутите сметки за ток. 

 

Държавните мъже не могат да обещаят на Силвия работа. Обещаха обаче да променят закона така, че да намалят злоупотребите, които вдигат цената и раздуват сметките. Веднъж нарушили правилата, зелените централи да бъдат лишавани от привилегията да продават тока си на преференциални цени. 

 

Търси се начин част от зелените производства да бъдат ограничени, а за останалите – да е ясно кой стои зад тях и как функционират. Злоупотребите в енергетиката ще се борят и отвътре -  експерти от бизнеса ще влязат в бордовете на държавните енергийни компании.

 

Репортери: Олга Василева, Яна Николова